Impressie

De scherpe klauwen van de grommende leeuw
Verslag Orgelfeest editie 6 in Groote of Nieuwe Kerk Maassluis, 9 maart 2019 | Herrald Kolk | foto’s: Arno Lambregtse

dsc_7473Orgelfeest 2019 in de Groote Kerk van Maassluis. Je kijkt er naar uit en zo is het ook weer voorbij. Het was een heel mooie avond bij het orgel van Feike Asma.

Ook deze editie zijn er weer velen naar het jaarlijkse Orgelfeest gekomen. Al ruim voordat de deuren open gaan, staan er velen op de stoep. Mensen die elkaar een hand geven, vragen hoe het met ze gaat, fijn om elkaar weer even te spreken en te zien.

dsc_7557Het is inmiddels een fijne traditie geworden dat we met “het groepje” voor aanvang eerste even iets gaan eten. Dit keer was het een breed menu. Van friet tot bami en nasi. In dat gezelschap zit allerlei pluimage aan mensen met een gezamenlijk hobby, het orgel.

Als de deuren eindelijk opengaan stroomt iedereen naar binnen. De ontvangst is allerhartelijkst. Even bijpraten met deze of gene en ook hier worden weer handen geschut. Het blijft gewoon iets moois dat je toch een soort van band met elkaar opbouwt. Sommige gezichten zie je vaker en andere iets minder. Ik heb het idee dat er nu veel nieuwe gezichten zijn. Het kan ook zijn dat het zo lijkt omdat deze locatie toch wat compacter is dan de voorgaande jaren. Hoe dan ook, de mensen hebben er zeker zin in, dat is duidelijk te merken. Het machtige Garrels-orgel staat er zo mooi bij. De verlichting is op het niveau gebracht van intiem. Net niet te veel licht allemaal, ik vind het zeker wel wat hebben.

dsc_7592Marco en Minne hebben een puik programma in elkaar gezet. Er zit echt van alles in en veel spektakel ook. Als je zo door het boekje bladert, dan weet je dat er taaie stukken tussen zitten die veel van de organisten vragen. Zeker wil ik in dezen ook de registranten niet vergeten, die leveren deze avond echt puik werk. Opperste concentratie, maar ook een glimlach en dat schouderklopje als een stuk aan het einde is. Ik kan me voorstellen dat het energie vraagt, maar ook dat je er energie van krijgt als het weer goed is gegaan. Het is mooi teamwork daar bij de speeltafel.

dsc_7576Ik schrijf boven dit stukje ‘de scherpe klauwen van de grommende leeuw’. Het is me het orgel wel hoor. Het vreet je soms nog net niet op. De brede klankkleur maakt zeker indruk, maar die 32-voet bazuin is toch wel iets aparts hoor. Tjonge, wat een geweld zeg. Dreunen, trillen, grommen, net zoals een leeuw dat doet, en daar wordt veel gebruik van gemaakt. Dat is ook wel wat het orgel zo bijzonder maakt. De klauwen zijn scherp, want hij laat zich niet altijd even gemakkelijk temmen. Een beest met karakter dus. Ik kan het in ieder geval wel waarderen.

dsc_7769Tja en wat blijft nou het meeste hangen deze avond? In mijn achterhoofd speelt toch de gedachte aan Feike Asma. Dat is wat niet mag ontbreken als je in deze kerk bent. Marco brengt dan ook op zeer gevoelige wijze het lied ‘De Heer is God en niemand meer’. Als je zo begint en de oogjes weer dicht kunt doen, dan zit het met de sfeer meteen goed, in gedachten meezingend en stiekem hopend op samenzang. De Dorische Toccata van Bach laat zich omschrijven als spektakel van de bovenste plank. Het orgel komt nog net niet van het balkon. Dat geldt ook zeker voor de uitvoering van Canzone en Fuga con Corale uit Symphonischer Choral ‘Jesu, meine Freude’ van Sigfrid Karg-Elert. Gevoelig, fijnmazig en doordrenkt van emotie. Erg mooie registraties ook. Het blokje staat als een huis. Ik kan zeggen dat Marco lekker zit te spelen. Die dansende vingers, die overgave.

dsc_7464Minne trapt af met Toccata et Fuga a-moll van Krebs. Ook dat is al zo’n spektakelstuk. Grommen, dat doet ie zeker. Tijdens de Variations Sérieuses van Mendelssohn Bartholdy komt de volle breedte aan klankkleuren van het orgel voorbij, daar zitten schitterende registraties tussen. Mooi die verstilde momenten, maar zeker ook dat forse, het grommen, zullen we maar zeggen. En zo komen we weer bij Feike Asma terecht: Psalm 138. ‘‘k Zal met mijn ganse hart Uw eer vermelden, Heer’. Ik weet niet hoe het een ander vergaat, maar voor mij komen daar de bekende Asma-klanken voorbij. Stilletjes zit je dan mee te zingen. Dat maakt dan indruk. De tekst speelt door je hoofd.

dsc_7650De pauze: tijd voor de saté en koffie. Maar het blijkt dat er ook gewoon een biertje te krijgen is. Tja, die kan ik natuurlijk niet laten staan. Het smaakt allemaal heerlijk. De saté is echt van een zeer goede kwaliteit. Gezellig dat het ook weer is. Gesprekken komen op gang en zo duurt de pauze een stuk langer dan gepland, maar er is niemand die het iets uit maakt. Toch wel trouwens, want Marco en Minne staan te trappelen om weer te beginnen. Hier en daar zie je dan ook mensen in de rijen schuiven met de saté nog in de hand. Dé satéman is trouwens ook aanwezig en staat er als een ware kenner van te smullen. Gezien zijn goedkeurende blikken is het dus prima voor elkaar en daar gaat het toch om.

dsc_7678Marco begint zijn tweede blok met een geweldige uitvoering van ‘U zij de glorie’ van Herman van Vliet. Echt, het is geweldig. Voor mij is het een van de hoogtepunten van de avond. Het bruist aan alle kanten en alles zit erin. De leerling die speelt over en van zijn meester. Zeer indrukwekkend. Indrukwekkend is ook het rustmoment: Deuxième Méditation van Guilmant. Marco heeft er speciale herinneringen aan op juist dit orgel. Echt een meditatie. En als je dan in die rust zit, dan davert het orgel verder met de Toccata van Joseph Callaerts. Marco gaat er nog eens even goed voor zitten. En zo worden organist, registranten en orgel één geheel. De vonken vliegen, spatten er bijna vanaf. Je voelt dat er zich in de kerk ook een soort van spanning opbouwt. Grote klasse. Persoonlijk heb ik bijzondere herinneringen aan Psalm 43. Wat een prachtige uitvoering van deze bewerking van Klaas Jan Mulder. Erg mooi opgebouwd en dan die samenzang: ‘Dan ga ik op tot Gods altaren’. De mensen zetten aan en Marco drijft de samenzang naar grote hoogte. Dan springen je de tranen toch in de ogen. ‘Die, na kortstondig ongeneugt’, mij eindeloos verheugt’… Fijn dat het dan even stil is om het te laten te bezinken.

dsc_7605En zo zijn we dan alweer aangekomen bij het laatste deel van de avond. Minne maakt nog even de spieren los en de registranten volgen zijn voorbeeld. Begrijpelijk want er komt een pittig stuk aan. Van Widor, Marche du Veilleur de Nuit. Een stuk dat hij brengt in een mooi tempo en beheerst ook. Een voorbode voor wat komt, want mijn gedachten zijn al een stukje verder, bij Franz Liszt: Präludium und Fuge über den Namen B.A.C.H. Het is een spektakelstuk, maar dat was het ook hier in Maassluis. Gespannen gezichten, en daar gaan ze. Het komt ook geheel tot zijn recht op dit orgel. De hele breedte van het orgel komt zo voorbij. Minne gaat als het ware helemaal los. Je merkte dat er zich ook een spanning opbouwt in de kerk. Zou de leeuw zijn klauwen nog een keertje laten zien? Dat doet ie. Petje af hoor, hoe de drie mannen aan de klavieren en knoppen het zo neerzetten, zeker ook als je rug je parten speelt. Het laatste blok wordt afgesloten met een Fantasie en Fuga over ‘Alle roem is uitgesloten’ van Minne zelf. Beter dsc_7741had je niet kunnen afsluiten. De uitvoering is echt geweldig mooi van opzet. Bekende klanken van Feike Asma op zijn orgel. Dat slepende, de opbouw en dan de samenzang. Met overgave wordt er gezongen: ‘Alle roem is uitgesloten. Onverdiende zaligheên. God is liefd’, o eng’lenstem, mensentong, verheerlijkt Hem!’ Nog even een klein tussenspel en de luisteraars zetten nog extra aan: ‘Dat heet grondelooz’ ontferming, dat genade, rijk en vrij! God is liefd’, o eng’lenstem, mensentong, verheerlijkt Hem!’ Inderdaad het evangelie in een notendop.

dsc_7640We kijken terug op een prachtige avond. Je kijkt er naar uit en ‘t is ook zo weer voorbij. Veel mensen ontmoet, bekenden, maar ook veel nieuwe gezichten. Het is Marco en Minne weer gelukt er een geslaagde avond van te maken. En dan volgend jaar bij leven en welzijn: Amsterdam, Oude Kerk! Grote verrassing zeg, ik had niet gedacht dat het zou lukken. Wel jammer dat het in mei is, want dan is het veel warmer dan in januari, dus de sfeer van de eerste keer, die komt niet terug. Ik denk ook niet dat je het moet gaan vergelijken, maar wel een mooi vooruitzicht!

______________________________________________________________________________

Orgelfeest Breda
Beeldverslag Orgelfeest editie 5 in Grote of Onze Lieve Vrouwekerk Breda, 3 februari 2018 | Matthias van Bloemendaal

orgelfeest-breda-2018-3

orgelfeest-breda-2018-4

orgelfeest-breda-2018-5

orgelfeest-breda-2018-8

orgelfeest-breda-2018-20

orgelfeest-breda-2018-21

orgelfeest-breda-2018-39

orgelfeest-breda-2018-40

orgelfeest-breda-2018-43

orgelfeest-breda-2018-44

orgelfeest-breda-2018-50

orgelfeest-breda-2018-51

orgelfeest-breda-2018-55

orgelfeest-breda-2018-58

orgelfeest-breda-2018-63

orgelfeest-breda-2018-52

orgelfeest-breda-2018-56

orgelfeest-breda-2018-65

orgelfeest-breda-2018-69

orgelfeest-breda-2018-70

orgelfeest-breda-2018-72

orgelfeest-breda-2018-29

orgelfeest-breda-2018-30

portret-marco-en-minne

portret-minne-samuel-en-cees-jan

kerk-en-orgel-s-middags-3

kerk-en-orgel-s-middags-11

kerk-en-orgel-s-middags-21

orgelfeest-breda-2018-13

orgelfeest-breda-2018-18

orgelfeest-breda-2018-27

______________________________________________________________________________

Orgelfeest Zwolle
Videoverslag door het Reformatorisch Dagblad van Orgelfeest editie 4 in Grote of Sint Michaëlskerk Zwolle, 4 februari 2017 | Jaco van der Knijff

______________________________________________________________________________

Vijfde editie Orgelfeest volgend jaar in Breda
Verslag in Reformatorisch Dagblad van Orgelfeest editie 4 in Grote of Sint Michaëlskerk Zwolle, 4 februari 2017 | Redactie Muziek | foto: Raak Media (Matthias van Bloemendaal)

dsc_6408De vijfde editie van het Orgelfeest dat Minne Veldman en Marco den Toom jaarlijks organiseren, vindt volgend jaar februari plaats in de Grote Kerk in Breda. Dat meldden de twee organisten zaterdagavond tijden de vierde editie van hun evenement in de Grote Kerk van Zwolle. Een kleine 500 bezoekers kwamen op het Orgelfeest af.

Veldman en Den Toom trakteerden hun publiek op een drie uur durend programma, inclusief een pauze met koffie en saté. Ze wilden, blijkens een toelichting, het Schnitgerorgel, dat als een barokinstrument bekendstaat, ook eens van een andere kant laten horen, bijvoorbeeld door het spelen van Franse werken.

Lees verder op www.rd.nl

______________________________________________________________________________

Orgelfeest Zwolle
Reacties op Facebook en Twitter n.a.v. Orgelfeest editie 4 in Grote of Sint Michaëlskerk Zwolle, 4 februari 2017 | foto: Raak Media (Matthias van Bloemendaal)

dsc_6421Het was een superfeest! Prachtig gespeeld. Prachtige impro’s met samenzang. En jouw bewerking op 145 was geniaal! Met een vleugje Toon!

Het was prachtig!

Ik heb genoten!

Wat was dat mooi, gezellig, en allemaal van dat soort woorden! In een woord genoten!

‘t Was weer geweldig! Dank!

De 4e editie van het orgelfeest in Zwolle met Minne Veldman en Marco den Toom was weer een geslaagde avond. Kennis gemaakt met het mooie Schnitger orgel met een prachtige klank. Dit met een mooi gevarieerd programma en veel fb vrienden maakte het helemaal compleeet.Op naar Breda.

Vanavond op het Orgelfeest in Zwolle geweest. Een feestelijk concert met Marco den Toom en Minne Veldman achter de speeltafel. Heb genoten. DV Volgend jaar in Breda de vijfde editie; noteer maar vast in de agenda, zaterdag 3 februari 2018.

Mooie avond gehad bij het Orgelfeest in de grote kerk te Zwolle. Minne Veldman en Marco den Toom bedankt voor de mooie orgelwerken en de samenzang ik heb genoten.

Het Orgelfeest in Zwolle was weer prachtig er is ook een van mijn lievellingsnummer gespeeld Stay with me the Morning het was weer genieten bedankt Minne Veldman en Marco den Toom voor de prachtige avond. Hoop er volgend jaar D.V in Breda weer bij te zijn.

Dat was weer een fijn avondje Zwolle. Minne en Marco jullie waren super. Volgend jaar Breda dan zullen we wel iets later thuis zijn denk ik.

Het was weer een waar orgelfeest in de Michaëlskerk in Zwolle! Dank Marco den Toom en Minne Veldman.

Orgelfeest in Zwolle met toporganisten Marco den Toom en Minne Veldman! Het was mooi!

Het was een top avond.

Marco, Minne, genoten vanavond. Het ritje uit Haarlem waard!!!

Geweldig.

Was een schitterende avond. Enorm genoten. Jaren geleden dat ik dit orgel op deze manier en zoveel zijdig heb horen klinken.

Ik heb vanavond genoten van een super toffe orgelconcert die gepresenteerd werd door: Minne Veldman en Marco den Toom, ik heb weer nieuwe muziek leren kennen en het orgel zelf, ik heb verschillende klanken en kleuren gehoord het was super mooi en ik hoop er volgend jaar ook weer bij te zijn.

Een daverend Orgelfeest van Minne Veldman & Marco den Toom!

Nog ff nagenieten van het ZwOrgelfeest! Was een mooie avond Marco & Minne!

Het was prachtig heren!!

Een geweldig mooi feest! Hartelijk bedankt Marco en Minne.

Prachtig. Goede sfeer en muziek.

Was een mooi Orgelfeest in Zwolle! Met vele bekenden!

Was weer top, ook de catering was geweldig.

Genoten vanavond bij het Orgelfeest in Zwolle, met fenomenaal orgelspel van Marco den Toom & Minne Veldman!

‘t Was feest gisteravond in Zwolle, en WAT voor feest!! Zo mooi het orgel er aan de buitenkant uit ziet zo mooi en verrassend was voor mij ook de klank. Dat men zoiets in 1721 kon maken zonder alle hulpmiddelen van tegenwoordig. Ambachtelijkheid van hoog niveau!! Dat was ook het orgelspel van Minne en Marco. Mannen, wat hebben jullie het orgel in al zijn facetten laten horen, bedankt!! Ook alles er om heen zoals het programmaboekje zag er weer gelikt en uitnodigend uit. Tot volgend jaar in Breda!!

We hebben er weer enorm van genoten.

We hebben genoten van jullie in G Groot. Geen geknooi maar lekker speulen. En oehh Vierne was gaaf chef!!

Maar Boëllmann was écht subliem geregistreerd!

Mee eens, schitterend met die dulciaan! Eens wat anders dan de Suite Gotique.

En dan psalm 145! Minne je mag van mij er nog een scheppie bij op gooien in Breda!

Ja, echt meesterlijk 145. Hoe verzin je het, en het dan ook nog een spelen. Top!!

Was inderdaad verrassend! Ik hou wel van die stijl!

We hebben weer genoten. Bedankt Minne.

Het was weer een waar feest om Minne en Marco te zien en te horen spelen. Met een prima organisatie van voorverkoop tot saté. Zelfs aan een herentoilet buitenom was gedacht:). Muzikaal alles uit de kast van verstild tot donderend met verrassende registraties op een geweldig orgel (inderdaad: niet scherp van klank), besloten met 2x een indrukwekkende finale-fantasie-samenzang: top!

In een woord: het was geweldig. Psalm 145 erg knap gedaan Minne. Het was boven verwachting deze avond.

Het was een topavond… Minne en Marco den Toom… bedankt, ik heb genoten! Vierne was geweldig en psalm 145 erg verrassend. Minne, ga je ‘m uitgeven? Bossi, Lefebure-Wely en psalm 33 vond ik door Marco subliem neergezet. Jullie hebben mij weer enorm geïnspireerd om volop door te gaan met studeren bij Kees op het schitterende Hinsz-orgel in Bolsward! Nogmaals bedankt voor de fantastische avond.

Vooraf zei je nog: “Asma moet je aanpakken.” Diezelfde Asma zei over Zwolle: “Zo’n orgel moet je aanpakken.” Dat is zeker gelukt!

Fantastische uitvoering van Asma. Dat we deze man nooit mogen vergeten.

Wijlen Lucas Lindeboom speelde ook veel Asma in Zwolle. De Hollandsche Rhapsodie heb ik op cd. En na een pittig concert sloot hij af met Heugelijke tijding. Ook hij speelde veel Franse romantiek. In dat opzicht hebben jullie zijn lijn doorgezet! Het orgel laten horen zoals het heel lang niet meer geklonken heeft. Marco den Minne: het was van een uitzonderlijke klasse!

Het was geweldig.

Het enige echte Orgelfeest!

Kijk, hier word ik nou stil van… een kast van 230 jaar oud. Zo groot. Zo strak. Zoveel geluid. Heerlijk avondje weg geweest. Bedankt Marco den Toom. Het was fantastisch.

Het was fantastisch!!

Het was met recht een (orgel)feest!

Afgereisd naar Zwolle, voor het orgelfeest van Marco den Toom en Minne Veldman! En een feest was het weer! Een mooie kennismaking met dit schitterende orgel!

Gisteravond in Zwolle genoten van hele mooie live orgelmuziek door Marco den Toom en Minne Veldman tijdens het 4e Orgelfeest! Ik kende het orgel nog niet, maar jullie hadden zeker gelijk, het klonk super! Muziek was afwisselend en mooi, voor mij 1 uitschieter ieg, Stay with me till the morning, heb het live een paar keer gehoord nog van The New London Chorale toen Tom nog leefde, helaas was Vicky er toen al niet meer……..maar op orgel klonk het ook super! Voor herhaling vatbaar, tot volgend jaar in Breda dus maar.

Wat een schitterend orgel!

We hebben weer genoten. Bedankt Marco.

Wat een prachtig orgel.

Dat was weer een prachtig Orgelfeest in Zwolle. Was genieten met Marco den Toom en Minne Veldman.

Vuurwerk op het orgel door Minne Veldman en Marco den Toom.

Genoten van een fantastisch Orgelfeest in Zwolle met geweldig orgelspel door Marco den Toom en Minne Veldman. Wat een gaaf orgel!

Het was een prachtig Orgelfeest op een prachtig orgel mannen!

Feest! Mooie d-moll van Bach!

Een heerlijk feestje. Orgelfeest Grote Kerk Zwolle.

Genoten van Orgelfeest. Nu gezellige rij van 350 man bij parkeerautomaat.

Orgelfeest en dat was het! Voor de 4e keer op rij weer genoten! Bedankt!

Zwaar aan het nagenieten van een fantastisch Orgelfeest door Marco den Toom en Minne Veldman. Bedankt mannen!

Vanavond enorm genoten van een magistraal Orgelfeest in Zwolle. Wist niet dat dit orgel zo mooi was!

Ben ik helemaal met je eens, ik stond versteld van de mooie klank van dit orgel.

En helemaal top als je het van tevoren niet verwacht.

Wat een waaaaanzinnige avond was dit!! Beide musici wederom in topvorm en overal alleen maar blije gezichten!

Was een mooi muzikaal Feestje!

Het was genieten gisteravond!

Het is geweldig hier. Orgelfeest Zwolle!

We gaan weer verder. Pauze voorbij. Prachtige avond in Zwolle bij het Orgelfeest.

Minne Veldman, was een mooie avond! En heb ontdekt dat Franse romantiek ook (of juist?) op een barokorgel heel fraai kan klinken!

Ook bedankt Minne! Want dankzij jouw organisatiedrift en inzet is er een prachtig evenement ontstaan waar jaarlijks honderden mensen naar uitkijken. Hoe jij en Marco muziek maken, ieder op een eigen manier, is genieten! Ook afgelopen zaterdag weer erg genoten. En ja, jullie hebben die piepende Schnitger zó aangepakt dat het een prachtig instrument werd. Juichend, ingetogen en als klavecimbel ;-) Toppie! Dus bedankt jullie. En wat betreft mijn komst: graag gedaan dus.

Ook vanuit Wierden de hartelijke complimenten voor de prachtige avond! De hele afvaardiging heeft genoten. Wat een dijk van een orgel, en vooral na de pauze waanden we ons soms in Frankrijk. En waardering voor de organisatie en hoe jullie beiden het allemaal gedaan hebben, van PR tot saté en van speelkunst tot geweldige locaties. Het hele plaatje klopt gewoon. Klein puntje commentaar: naar onze indruk had er wel iets meer ingetogen muziek tussen mogen zitten, was vrij veel volle werk. Maar over het geheel:

Hier kan ik het mee eens zijn. Ik was erg verrast door alle kleuren die uit die ‘scherpe bak’ kwamen. Hoogtepunten: ‘klavecimbel’ tijdens de toccata van Bach, Allegretto en heerlijke uitvoering van Händel! TOP!

Voor de eerste keer heen geweest volgens mij is er geen mooier orgelconcert dan het Orgelfeest.

Ik heb ontzettend genoten!

______________________________________________________________________________

Orgelfeest Utrecht
Reacties op Facebook en Twitter n.a.v. Orgelfeest editie 3 in Domkerk Utrecht, 23 januari 2016

Fantastische avond..!

Wat een gewéldige orkaan van geluid!

Gefeliciteerd met dit prachtige resultaat … goed werk mannen!

Het was schitterend vanavond!

Was gaaf Minne. 108 was TOP!!

Geweldige avond. Reger was

Fantastisch, en gaaf Zwolle!

Prachtig zo,n opkomst. Van harte gegund hoor.

Was een mooie avond Marco en Minne!

Zwolle ik zie er nu al naar uit!

T was een geweldige avond met een mooi programma. Weer enorm genoten. 4 februari 2017 is alvast in de agenda gereserveerd. Dank Minne Veldman & Marco Den Toom

het was idd een heel fijne avond ,en voor ons lekker dichtbij! bedankt Minne en Marco!!

Het was

Het was prachtig! 4 feb al geblokt in agenda

Prachtige avond gehad; wat klonk die Batz zeg! Mooie afwisseling en die samenzang psalm 108: fenomenaal

Een fantastisch mooie avond daar in de Utrechtse Dom

Ja was super. En Minne : wat klonk psalm 108 mooi. Geweldige bewerking. Mooie opbouw en spanning er in.

Het was een fenomenaal mooi orgelfeest… Wat was het genieten zeg.. Het mooiste orgel van Nederland staat wat mij betreft in de Dom van Utrecht!

Bedankt voor de mooie avond Minne en Marco het orgel klonk prachtig wat een geluid. Volgend jaar D.V weer.

Het was weer genieten echt schitterend.

Minne, het was mooi! Je zette Asma vol vuur neer, mooi om te zien! Bach was ook erg fijn  en de samenzang was uiteraard weer geweldig! Marco, wat een gaaf stukkie is die abendsegen! En die sonata eroïca stond als huis! Geweldig, wat mij betreft het hoogtepunt! Bedankt mannen!

Tja, alles is eigenlijk al gezegd. Heerlijke afwisseling tussen 2, naar mijn bescheiden mening, totaal verschillende organisten en daarom zeer genoten! Mede dankzij al het geweld van dat fantastische orgel natuurlijk!

Vanavond weer aanwezig geweest op het orgelfeest in Utrecht met Minne Veldman en Marco Den Toom. Mooi divers programma op een indrukwekkend orgel. Ik zou zeggen: op naar orgelfeest 4 in Zwolle.

Top orgelfeest gehad! Marco Den Toom en Minne Veldman jullie waren weer top. Bedankt voor de mooie avond!

Was weer genieten op het Orgelfeest! Marco en Minne bedankt voor de mooie muziek en de gezellige ontmoeting! Volgend jaar in Zwolle.

Mooi doan Minne en Marco!

Ik heb genoten in de Domkerk te Utrecht. Minne Veldman en Marco Den Toom bedankt voor de mooie orgel klanken.

Geweldig Orgelfeest met Minne Veldman en Marco Den Toom in Domkerk Utrecht. Gevarieerd programma met uitgekiende registraties (lof aan de registranten!) van sfeervol zoals Asma en Bach tot de magistrale uitvoeringen zoals Reger en Jongen. Prachtige transcripties van Mendelssohn en Dvorak laten het imponerende Bätzorgel als een orkest klinken. Donderend slot met 2 improvisaties en samenzang.Wat een speelplezier, sfeer en orgelpracht. Bedankt, we hebben genoten!

Wat liet Minne die mensen toch fantastisch zingen gisteravond!

Was fantastisch man! Dank!

Fantastisch gespeeld Marco!

Was een gouden avond mannen, ongekend wat had het Batz orgel een plezier!!!

Het was van begin tot het einde een top avond.

Het was zeker een gouden avond. Dat orgel had het naar zijn zin. Er hing een fantastische sfeer. Dank beide heren organisten en registranten.

Tjonge wat een geweldig mooie feest was het!

Het was genieten, echt prachtig.

Thanks nogmaals!

Sfeervol.

Was top!

Orgelfeest 3.0 in Utrecht! Wat een schitterend feest hebben we weer mogen meemaken. Marco en Minne bedankt voor deze fantastische avond!! Het was ook dit jaar met recht een ORGELFEEST!

Maar wat was het genieten op Orgelfeest 2016 met Minne en Marco! Geweldig mooi gespeeld, heerlijk gezongen bij dat prachtige orgel in de Dom!

Met een mooie ervaring huiswaarts, het was prachtig vanavond!

Veel belangstelling tijdens waar orgelfeest in Domkerk Utrecht.

Bij het @Orgelfeest geweest, was mooi! Was een zeer divers programma!

Was een enerverende avond, met dank aan @marcodentoom en @minneveldman

Orgelfeest 2016 in de Dom van Utrecht………Ik ben er nog steeds vol van en gisteren de indrukken proberen te verwerken…ja verwerken. Wat was en het schitterend feest zeg. Het begon natuurlijk al met de gezelligheid vooraf om met een paar zeer gewaardeerde mensen te gaan eten. Erg jammer dat mijn aangewaaide dochter ziek was…wat zou ze hebben genoten. Voor aanvang een lange rij voor de Dom en wachten kan dan best gezellig zijn…Het is een weerzien van heel veel leuke mensen met allemaal de zelfde liefde voor het orgel. De deuren gingen open en zo konden we eindelijk naar binnen om voor het eerst het prachtige orgel te aanschouwen. Wat een mooie orgelkas zeg. Op een plaatje al heel mooi maar in het echt….een plaatje. Al snel stroomde de Dom vol en kon het feest beginnen. Minnen trap af met Asma…. Jezus neemt de zondaars aan. Erg mooi en gedragen gespeeld. Ik krijg zo al een mooie indruk van het orgel en dat is best te noemen. Dan: Saltarello. Al wel eens vaker gehoord maar ook dit keer weer perfect uitgevoerd en in krijg het gevoel van het concert in Gorinchem weer terug, Hulde. Dan gaan we naar Bach. Ich ruf zu dir, Herr Jesu Christ. Prachtig gespeeld en zeer mooi voorgedragen….het is feest. Dan Max Reger…….Tjonge jonge…wat een stuk muziek zeg….Het orgel komt van de muur…Ik had het idee dat Minne boven het orgel zou uitkomen zo zat ie mee te doen….Hij stond op het pedaal en de mond ging wijd open….heerlijk om te zien zo vol vuur. Marco neem t dan het orgel over om van Arild Sandvold een Fantasie te spelen….Fantasie….man wat was dat heerlijk zeg…de vonken spatten er vanaf…Marco moet gedacht hebben…het is feest nou dan krijgen jullie een feest. Gedragen en stil klonk de Abentsegen van Humperdinck. En dan…..het absolute hoogtepunt van de avond…….Sonata Eroïca….van Joseph Jongen…We konden meelezen in het boekje over de strijd tussen David en Goliath…Nou lieve mensen, zelden zo strijd gehoord. Het was als een spannend boek…ieder noot was bezieling en vreugde, verdriet, aanbidding….echt geweldig….helemaal Top. Pauze….even alles een plekje geven. Minne begint met de Final van Franck….Ook al zo mooi gespeeld met heel veel vuur….Op het puntje van de bank van begin tot het eind….In vorm was vriend Veldman. Applaus hoor. Romance van Widor….Was het romantiek….Daar kwam de klankkleur van het orgel zo heerlijk naar voren. met de fluit en de piano. Dan oh dan….Psalm 108 van Veldman zelf….Wat een een mooi stuk muziek…opzwepend om dan met z’n allen te zingen….en of ze zingen wilden…groots, massaal en vol vuur stond iedereen te zingen. Mijn hart, o Hemelmajesteit, is tot Uw dienst en log bereid. Machtig. Door dit schitterende stuk muziek gooit Marco het programma om een My Tribute van Crouch eerst te laten horen….Een geweldig Tribuut hoor vele klankkleuren gehoord van het orgel…Dvorak…..Tja….wat een vuur zeg…Hoe moet je zoiets omschrijven….dat kan bijna niet…het is betoverend bijna zo mooi. Zo komen we al weer bij het laatste stuk van de avond. Heugelijke tijding van Marco zelf….Twas eigenlijk jammer want met die schitterend gespeelde stuk was de avond voorbij…helaas… De samenzang stierf weg….en zo ook dit mooie feest. Ja lieve mensen ik ben erg onder de indruk van dit mooie orgel.. Ik plaats het voor dit moment op nummer 1. Dat ik nog wel eens van mening verander is natuurlijk niet zo vreemd als bedenkt dat ik pas weer vanaf 2013 weer actief naar orgelconcerten ga….Op naar de vierde editie in Zwolle waarvan ik zo had gehoopt dat het zo lukken….het is dus gelukt en nog wel op mijn verjaardag.

Nog zwaar aan het nagenieten van @Orgelfeest, bedankt @minneveldman en @marcodentoom

______________________________________________________________________________

Orgelfeest Utrecht
Beeldverslag Orgelfeest editie 3 in Domkerk Utrecht, 23 januari 2016 | Jan de Rooij

orgelfeest-2016-domkerk-5

orgelfeest-2016-domkerk-18img_0256img_0252orgelfeest-2016-domkerk-46orgelfeest-2016-domkerk-49orgelfeest-2016-domkerk-48orgelfeest-2016-domkerk-27orgelfeest-2016-domkerk-19orgelfeest-2016-domkerk-22

 

 

 

 

______________________________________________________________________________

Van begin tot eind geboeid
Verslag Orgelfeest editie 2 in Grote of Sint Bavokerk Haarlem, 24 januari 2015 | Bastiaan Jan van Vliet | foto’s: Matthias van Bloemendaal

DSC_0175De ouverture zette meteen de toom van de avond en het was meteen duidelijk, dit wordt een feest in overtreffende zin. Geen leeg gestamp met zuipen en lallen maar een feest voor oor en driemaal oog. Prachtig geregistreerd en de verborgen schatten van het Müllerorgel kwamen omhoog. Wat je allemaal kunt met dit instrument is onvergelijkelijk.

Orgelfeest KLEIN (27)Virgil Fox heeft samen met Bach en Marco den Toom als vertolker het zoete van het sterven in hoop zeer wel naar voren gehaald. De dood klonk hier als rust en vrede en het verlangen naar een beter leven was bijna zichtbaar. Een waar kippenvelmoment was het crescendo in het midden en dit orgel staat bekend om het perfect kunnen realiseren van crescendi zonder dat er gaten in de klank vallen en Marco wist daar prima raad mee… Minne overigens ook!

DSC_0258En dan Moto Ostinato van Eben. Met recht een strijd tussen goed en kwaad. Het orgel werd een slagveld. Pijpen, wind en registers gingen met elkaar in gevecht. Man, wat een kracht kwam er vrij. Wat een sensatie…

Mijn eerste orgelconcert dat ik sowieso ooit hoorde was met Klaas Jan Mulder op tweede kerstdag in de Oude Bavo. Onvergetelijk. Met deze verstilde vertolking leek het weer even 1990, even koud in de kerk en even warm in tonen.

Minne Veldman opende met een verstilde, ragfijne Trio Sonate van Bach. Gevaarlijk om mee te beginnen, maar daar was niets van te horen. Te beseffen dat deze muziek akelig moeilijk te spelen is, en dan voor meer dan 500 luisteraars was dit echt een prestatie!

Orgelfeest KLEIN (8)De grote werken van Reger op dit orgel zijn altijd een ware sensatie, maar Rheinberger met dit grote werk onder de handen van Veldman was niet minder sensationeel! Brede lijnen, mooi uitgesponnen registraties en geestdriftig spel, heb het weleens minder gehoord…

Ook Feike kwam nog even om een hoekje kijken met een kunstig gecomponeerde Fantasie over de Avondzang. Voor mensen die niet van Hollandse koraalkunst houden: het wemelt van het streng contrapunt, door de grote Bach geïnspireerde harmonische wendingen en je hoort ook Mendelssohn en Reger er in terug. Op dit orgel prima speelbaar. Alleen jammer van de samenzang van vers 1, maar dat ging al snel weer goed. Verder prachtig vertolkt zonder in de fout te vervallen Asma te willen imiteren.

DSC_0143Na de pauze was Marco weer aan zet en opende met Bédard. Den Toom speelt bedaard en dat in positieve zin. Mooi neergezet, heldere lijnen en de scherzo-achtige tarantella was een waar spektakel! Zinderend.

Een complete verrassing was het Scherzando van Widor. Prachtig op orgel te vertolken en vooral met de orkestrale aanpak van Marco was het echt een feest om te beluisteren! Hoorde ik maar vaker dit soort muziek, geweldig!

Orgelfeest KLEIN (40)En dan het liefdestransport. Dat was het met recht, want het was om bij weg te dromen. Heel schilderachtig gespeeld en als Marco dichter zou zijn geweest zou hij veel inkt hebben gebruikt..

Grison kennen we al jaren. Alsof hij erbij hoort. En vanavond was dit zeg maar het vuurwerk wat de vorst aan zijn gasten aanbied tijdens een groot souper…. Niet te missen op een orgelfeest…. De leeuwen op het orgel lieten even hun tanden zien.

Orgelfeest KLEIN (48)Minne ging verder met het subtiel gespeelde Scherzo Symphonique van Guilmant. Mooie registraties en zeker niet overdadig. Eerder verstild.

Het Allegro Cantabile van Widor was gevoelig, zangerig en bijna kamermuzikaal neergezet. Perfect contrast met de andere stukken waar het grote gebaar meer doet.

Orgelfeest KLEIN (38)Ja, en toen de finale van het orgelfeest. Dupré kon geweldig meeslepend componeren, maar als je dat als vertolker oppakt dan krijgt die muziek iets wat je de adem beneemt. Zo klonk het dan ook, adembenemend.

En toen de verrassing van Minne. Heel gaaf dat hij dit keer met een bewerking eens een ander pad insloeg met veel verrassing en bijzondere wendingen. Ik zou zeggen, Minne, ga eens vaker in deze stijl componeren, echt heel bijzonder en het heeft absoluut meerwaarde op alles wat er al in de koraalmuziek is verschenen!Orgelfeest KLEIN (43)

Er zijn maar weinig concerten geweest waar ik, op wat dingetjes na die ik schoonheidsfoutjes noem en er eigenlijk gewoon bij horen (want zo wordt de muziek geen star verschijnsel maar een levendig iets), van begin tot eind geboeid was. Of dat nu een concert is uit de reguliere serie of een dergelijk concert als dit, dat maakt mij niet uit, als er maar met recht muziek kinkt!

Orgelfeest KLEIN (18)Ook de organisatie was met recht strikt professioneel en het nodigt enorm uit om hier weer heen te willen!

 

 

 

 

 

 

______________________________________________________________________________

Sfeerimpressie 1e Orgelfeest
Video Orgelfeest editie 1 in Oude Kerk Amsterdam, 25 januari 2014 | Cees van der Wal

______________________________________________________________________________

Oudekerksorgel Amsterdam juicht voorlopig voor de laatste keer op Orgelfeest 2014!
DSC_0658Verslag Orgelfeest editie 1 in Oude Kerk Amsterdam, 25 januari 2014 | Gerwin Boswijk | foto’s: Matthias van Bloemendaal

In juli van het afgelopen jaar was het al duidelijk: het zou een waar orgelfeest worden, daar in Amsterdam. Zaterdagavond was het dan eindelijk zover: 25 januari 2014. Orgelfeest Amsterdam, met aan de klavieren Marco den Toom en Minne Veldman. Het programma vermeldde veel hoogtepunten, veelal gerelateerd aan het (grijze) verleden, toen het Vater/Müller-orgel frequent werd bespeeld door organisten zoals Feike Asma, Willem Hendrik Zwart en anderen.

DSC_0678Veldman mocht de aftrap geven op dit orgelfeest. Dat deed hij dan ook door met verve Asma’s fantasie over “Komt als kind’ren van het Licht” te vertolken! Door de Dulciaan 8′ toe te voegen aan een 843-tremulant creëerde hij een nostalgische sfeer in de Oude Kerk. Na een volgrepig gespeeld koraal (o, wat komt die Cymbel toch ook schitterend tot z’n recht in het volle werk) zette Veldman de toon voor een verder schitterende avond! In de prachtig uitgeregistreerde zesde triosonate, met in het middendeel de quintadeen 8′ afgezet tegen een 8-voetsfluit, wist Minne de ruim 450 aanwezigen van begin tot eind te boeien.

DSC_0642Na deze mooie Bach volgde een heerlijk onstuimige eerste sonate van Mendelssohn. Nergens klinken de eerste maten van deze sonate volgens mij zo overtuigend als op deze Vater/Müller. In het slotdeel van deze sonate maakte Minne het nog even flink spannend beneden. Het publiek beneden kon volgen hoe Veldman de strijd aanbond met de drie klavieren. Voor de bezoekers beneden genieten, boven was het zweten! Na het slotakkoord barstte dan ook een welverdiend applaus los.

DSC_0620Na Veldman was het de beurt aan Den Toom. Hij trapte zijn aandeel in het feestprogramma af met een transcriptie van zijn hand van On Wings of Song, eveneens van Mendelssohn. Schitterend hoe de mooi gestemde (!) Vox Humana verscheidene malen soleerde. Na deze transcriptie was het werk aan de winkel voor Den Toom en zijn beide registranten. Werken was het zeker, die Introduction, Passacaglia and Fugue Psalm 138 van Hector Olivera. Maar met wat een enthousiasme en power wist Marco dit stuk ten gehore te brengen! Het fugathema liet diverse facetten van het Vater/Müller-orgel horen. Die enkele hangers werden er door Den Toom vakkundig uitgetikt. Blijkbaar was daar in de voorbereidingen op geoefend…

DSC_0673Na Olivera vermeldde het programma Variaties over Vaderlandse liederen van Klaas Jan Mulder. Dat Den Toom een goed vertolker is van Mulders muziek, werd in deze, nog niet uitgegeven, compositie wel duidelijk. Het is wachten op de uitgave van deze Mulder-compositie.

Na dit werk was er gelegenheid voor pauze. Zowel de koffie als de bladmuziek en CD’s gingen als warme broodjes over de toonbank. Warme koffie was overigens een welkome afwisseling voor velen in de toch wel koude kerk. Terwijl het publiek genoot van koffie, ontmoeting en samenzijn, werd bij het orgel in allerijl de Trompet van het rugwerk weer even gestemd. Zo’n laatste concert voor de orgelrestauratie mag dat…

DSC_0640Na de pauze werden de aanwezigen verrast met een kleurenpalet van het Amsterdamse orgel. De Variaties en Fuga over een thema van Purcell van Jac. Bonset waren voor Minne de gelegenheid bij uitstek om het orgel in al zijn facetten te laten horen! Ook de Franse Romantiek mag bij een Orgelfeest als dit niet ontbreken. De meditatieve Mélodie van A. Guilmant, met opnieuw de Vox Humana, bereidde de orgelliefhebbers voor op een groots vuurwerk wat volgde: een bijna exotisch werk van de Noorse componist Takle: Power of Life. Misschien wel de eerste keer dat Vater/Müller met deze muziek geconfronteerd werd. Maar ook deze muziek is het orgel op het lijf geschreven. Mooi gespeeld door Veldman, die in het slotdeel (volle werk) weer ‘alle drie’ aan elkaar koppelde!

DSC_0634Na dit feestwerk was het tijd voor misschien wel het mooiste onderdeel van deze avond. Na Veldmans kunstige bewerking over Psalm 56 mochten de honderden aanwezigen hun stemkracht voor het eerst meten met het volle werk van Vater/Müller. Twee verzen van Psalm 56 (“staande, ritmisch en zonder bovenstem”) galmden door de Oude Kerk. Na een grootse toccata met dito slotakkoord was Minnes aandeel in de avond voltooid.

DSC_0659Het slotdeel van de avond was wel aan Den Toom besteed. Met het ingetogen gespeelde Andante Cantabilé uit de 4e symfonie van Widor wist hij de aandacht van zijn hoorders, ondanks de duur van het concert, goed vast te houden. Maar volgens mij wachtten veel mensen stiekem toch wel op wat volgen zou, de Final uit de eerste sonate van Guilmant. Werkelijk virtuoos hoe Marco dit stuk in de Oude Kerk neerzette. Zichtbaar hard werken voor hem en zijn registranten. Maar het resultaat mocht er zijn! Schitterend om deze muziek op zo’n majestueus orgel te horen! Dat applaus was dan ook zeer terecht!

DSC_0621Na dit werk was het tijd om af te sluiten. Maar niet voordat er opnieuw psalmen in de Oude Kerk zouden klinken. Na een geweldig imponerende koraalfinale van Den Toom over Psalm 118, was het tijd om voor de laatste keer de lofzang aan te heffen onder de gewelven van de Oude Kerk. Daar galmde door de Oude Kerk – en waarschijnlijk ook wel hoorbaar op de Amsterdamse grachten rondom de kerk – de samenzang, ondersteund door een machtig juichend orgel: “Zijn goedheid gaat het al te boven, Zijn goedheid duurt in eeuwigheid!” Na een gekruid akkoord, waarin het leek alsof Marco nog eenmaal het uiterste uit het orgel wilde halen, sloot hij af met een bijna 15 seconden durend slotakkoord. Na veel langer applaus was Orgelfeest 2014 ten einde. De bezoekers, voldaan en enthousiast, haastten zich rond de klok van kwart over 10 naar huis. Een fantastische avond was ten einde… Minne en Marco, bedankt!

DSC_0672Laat ieder ‘s Heeren goedheid loven,
want goed is d’ Oppermajesteit;
Zijn goedheid gaat het al te boven,
Zijn goedheid duurt in eeuwigheid!

 

 

 

 

 

Comments are closed.